Mijn favorieten

Het Hilversumse succes van 't Kruidvat

Ook als makelaar in bedrijfsonroerendgoed bestaat De Koster cs al 85 jaar. We kennen ‘ondernemend Hilversum’ dan zo onderhand ook door en door. Met zo’n rijke geschiedenis leek het Hendrik Smits aardig om eens een echt Hilversums succesverhaal uit te lichten: 't Kruidvat.


Open voor vijf minuten


In september 1975 openen Dick Siebrand en Ed During op de ’s-Gravelandseweg 12-B hun nieuwe drogisterij in een voormalige autoshowroom. In dit pand, gebouwd in 1885, had daarvoor ruim 50 jaar een autogarage en -showroom gezeten. Doordat besluitvorming van de gemeente rondom een nieuw aan te leggen ringweg op zich liet wachten, liep de garagehouder het dealerschap van Renault mis.

Op het eerste oog dus niet de meest voor de hand liggende plek voor een drogisterij. Dat moet ook de Gemeente Hilversum zijn opgevallen, want een dienstige ambtenaar bleek ook bij de opening van de winkel aanwezig. Zo kan het dat de winkel nog geen vijf minuten open is die eerste dag; de benodigde vestigingsvergunning (waarbij getest werd of de ondernemer wel voldoende vakkennis bezat) ontbreekt en dus moet de winkel op last van de Gemeente weer dicht. Vijf dagen later is deze vergunning in kannen en kruiken en volgt een officiële opening.

Nog geen tien jaar later heeft Kruidvat al 100 winkels in Nederland, en inmiddels is het bedrijf een multinational met alleen in Nederland al meer dan 900 filialen. Waar ondernemen in Hilversum wel niet toe kan leiden… Het smetje van een ontbrekende vergunning zal al lang vergeten zijn.

Ook nu blijven vergunningen voor ondernemers van belang, en ook nu is het vaak lastig om goed te overzien wat u allemaal wél en niet mag. Let u daar dan ook zeker op bij het huren van winkelruimte, of laat u bijstaan door een van onze medewerkers.


Hendrik Smits  
Vastgoedadviseur

bron: De 's-Gravelandseweg en zijn bewoners, Uitgeverij Verloren, 2005
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring