Mijn favorieten

Een kleine geschiedenis van de baksteen



Overal oms ons heen zitten ze: bakstenen! De kans dat u in een huis woont met bakstenen is enorm groot. Voor ons reden om eens naar de historie van de baksteen te kijken. Hoe lang worden deze 'gebakken stenen' al in de bouw gebruikt?

De geschiedenis van de baksteen gaat terug tot in de oudheid. Al in de oudheid werden bakstenen gemaakt door klei te mengen met water en het mengsel in vormen te gieten, waarna het werd gedroogd in de zon of in ovens. Deze vroegste bakstenen werden voornamelijk gebruikt voor de bouw van muurversterkingen en andere praktische doeleinden.

In de Middeleeuwen begon de baksteen ook voor esthetische doeleinden te worden gebruikt, zoals bij de bouw van kerken en andere gebouwen. In de Renaissance nam het gebruik van baksteen verder toe, en de productietechnieken werden verbeterd, waardoor het maken van bakstenen efficiënter werd.

Tegenwoordig worden bakstenen gemaakt door klei te mengen met zand, water en andere materialen en het mengsel te persen in vormen. De vormen worden vervolgens gedroogd en in ovens gebakken tot ze hard zijn. Bakstenen worden nog steeds veel gebruikt voor de bouw van huizen en andere gebouwen, hoewel ze ook soms worden vervangen door andere bouwmaterialen zoals betonblokken of houtskeletbouw.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring