Mijn favorieten

Uw woning financieren met een annuïteitenhypotheek

 

 

Samen met onze makelaars en vastgoedadviseurs heeft u uw droomhuis gevonden. Maar dan: de financiering. Een belangrijk onderdeel van de aankoop van uw nieuwe woning is de financiering ervan. Na contact met uw bank of hypotheekadviseur stellen zij u een annuïteitenhypotheek voor. Maar wat is dat nou eigenlijk, een annuïteitenhypotheek? 

 

Bruto hetzelfde bedrag

  

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u iedere maand hetzelfde bruto bedrag; de zogenaamde annuïteit. Deze annuïteit bestaat uit twee componenten, de hypotheekrente en de aflossing. In het begin van de looptijd van de hypotheek is het aflossingsdeel betrekkelijk laag, en betaalt u vooral rente. Aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek is dit juist andersom. Dan betaalt u maandelijks nog altijd hetzelfde bedrag, maar bestaat dit uit een groot aflossingsdeel en een kleiner rentedeel.

 

Hypotheekrenteaftrek
 

Doordat u in Nederland voor de belasting een deel van uw betaalde hypotheekrente mag aftrekken - de hypotheekrenteaftrek - zijn de netto lasten in het begin dan ook redelijk laag. Het rentedeel is immers op dat moment de 'hoofdmoot' van de annuïteit. Doordat u steeds meer gaat aflossen per maand, daalt uw hypotheekschuld aan het einde van de looptijd snel. Het rentedeel is dan echter kleiner geworden, en dus kunt u een steeds lager bedrag voor de belasting aftrekken. 

 

De crux

 

De annuïteitenhypotheek is in het begin 'goedkoop' voor nieuwe huizenbezitters, omdat die een fors aandeel in de kosten terugkrijgen van de fiscus. Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt de netto last echter steeds groter, waardoor de hypotheek aan het einde van de looptijd het 'duurst' is. Het idee hierachter is dat u gezien de looptijd door inkomensstijging en inflatie de netto last beter kunt dragen. Niet gek dus, dat deze hypotheek vooral aan jonge starters wordt aangeraden. 


D. Bevelander

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring