Mijn favorieten

Wat is een lineaire hypotheek

De aankoop van uw nieuwe woning is bijna in kannen en kruiken. Misschien heeft u daarvoor al samen met onze makelaars en vastgoedadviseurs nagedacht over de financiering, of heeft u zelfs al contact gehad met een hypotheekadviseur. Een van de mogelijkheden om uw woning te financieren die wordt genoemd is de lineaire hypotheek. Met dit artikel proberen wij u alvast een beetje inzicht te geven in deze hypotheekvorm.

Eerder bespraken wij al de annuïtaire hypotheek

 

Gelijkmatige aflossing

  

Bij de lineaire hypotheek lost u elke maand hetzelfde bedrag af op de lening. Hoe hoog dit bedrag is hangt natuurlijk af van hoe hoog de lening is, maar ook van de looptijd van de hypotheek. In bovenstaande figuur zijn wij uitgegaan van een looptijd van 30 jaar. Door de gelijkmatige aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek, neemt de hypotheekschuld elke maand af. De rente die u betaalt over de lening daalt dus gedurende de looptijd van de hypotheek. De rente betaalt u immers over het openstaande schuldbedrag.

 

Hypotheekrenteaftrek
 

In het begin van de looptijd van uw hypotheek is de hypotheekrente het hoogst, dus is uw hypotheekrenteaftrek ook het hoogst. Doordat u steeds hetzelfde bedrag aflost op de hypotheekschuld, daalt de hypotheekrente relatief snel. Vooral in het begin van de looptijd van de hypotheek heeft u dus fiscaal voordeel.
 

De crux

 

Het gelijkmatige aflossen leidt dus tot minder fiscaal voordeel, maar zorgt er ook voor dat de hypotheekrente die u moet betalen steeds minder wordt. De lineaire hypotheek is dan ook aan het eind van de looptijd goedkoper, dan aan het begin van de looptijd. De netto lasten zijn immers lager, zoals ook te zien in de figuur hierboven. Deze hypotheekvorm wordt dan ook vaak aangeraden aan huizenkopers die een redelijk hoog salaris hebben, maar voorzien dat dit in de toekomst lager zal zijn omdat zij bijvoorbeeld de pensioengerechtigde leeftijd zullen bereiken, of van plan zijn in deeltijd te gaan werken.


D. Bevelander

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring