Mijn favorieten

Wat is dat eigenlijk: een financieel voorbehoud?Het gebeurt je vast wel eens. Je ziet een huis op funda staan, bent enthousiast en belt voor een bezichtiging.

Dan vertelt de verkoopmakelaar je dat het huis verkocht is ‘onder voorbehoud van financiering’. Wat betekent dat precies? En hoeveel kans is er dat de financiering niet rond komt?

Ontbindende voorwaarden

Tegenwoordig staat het aangegeven op funda: verkocht onder voorbehoud. Koper en verkoper hebben dan overeenstemming bereikt, mét een of meerdere ontbindende voorwaarde(n). Er zijn verschillende ontbindende voorwaarden, onder voorbehoud van financiering is er één van. In dit voorbehoud staat dat de koop niet doorgaat als de kopers de hypotheek voor een bepaalde datum niet rondkrijgen. De hoogte van de hypotheek moet duidelijk genoemd worden in dit voorbehoud. Als er geen voorbehoud van financiering is meegenomen en de kopers het huis toch niet kunnen betalen, lopen zij het risico dat de koop van de woning niet door kan gaan en zij  bovendien 10% van de koopsom moeten betalen.

Zes weken

Vaak wordt er in de koopovereenkomst opgenomen tot welke datum de kopers de tijd hebben om deze financiering rond te krijgen. Dit is meestal een periode van zes weken na het tekenen van de koopakte. Na deze datum mag de verkoper ervan uit gaan dat de financiering rond is. Koper kan in ieder geval niet meer ontbinden op grond van deze ontbindende voorwaarde. 

Het is dus zaak om goed de juiste duur van het voorbehoud overeen te komen. Bespreek je situatie dus goed met je makelaar en hypotheekadviseur! Door slim om te gaan met dit voorbehoud is er meer mogelijk dan je denkt.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring