Mijn favorieten

Boetebeleid ontbreken energielabel gewijzigd

 

Door een uitspraak van de Raad van State op 17 oktober 2018 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het boetebeleid per 3 juli 2019 aangepast.

Vóór 3 juli 2019

Wanneer u voor 3 juli 2019 uw huis had verkocht, moest u bij de overdracht bij de notaris een definitief energielabel overhandigen. Wat dat aangaat is er niets veranderd. Indien na controle door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bleek dat de verkoper 6 weken na de overdracht geen definitief energielabel had aangevraagd, ontving de verkoper een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom. Op deze manier kreeg de verkoper nog eenmaal de mogelijkheid om alsnog het energielabel te registreren. Deed een verkoper dit dan alsnog niet, dan werd er een dwangsom van maximaal € 405,- opgelegd.

Situatie nu

De Raad van State bepaalde echter dat er géén last onder dwangsom opgelegd mag worden als de woning eenmaal verkocht is. De verplichting geldt nu eenmaal op het moment van verkoop. Wanneer dat moment voorbij is, kan de verkoper de overtreding niet meer herstellen. Een last onder dwangsom is dan volgens de Raad van State onuitvoerbaar. Dit voorwaardelijke karakter is nu dus ook uit het beleid van de ILT verdwenen. Er wordt voortaan direct een boete opgelegd als verkoper bij de notaris tijdens de levering geen definitief energielabel kan overleggen. De verkoper heeft geen mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen. De hoogte van de boete is wel verlaagd. Als het energielabel ontbreekt wordt er een boete gegeven van € 170,- aan particulieren en van € 340,- aan organisaties.

Advies

Ons advies? Mocht u het besluit hebben genomen om uw woning te verkopen en heeft uw woning nog geen definitief energielabel, dan is het raadzaam om het energielabel alvast aan te vragen. Doorgaans duurt dit proces enkele dagen, afhankelijk van het type woning en de staat en maatregelen van de woning. Dit is bijvoorbeeld het geval als een energiedeskundige bewijsstukken moet controleren.

Niet voor altijd geldig

Een energielabel blijft 10 jaar geldig. Het aanvragen van een nieuw energielabel moet dan ook op tijd gebeuren. Ook zou u, indien u energiebesparende maatregelen heeft getroffen, tussentijds het energielabel kunnen vernieuwen. Dit gaat op dezelfde wijze als het aanvragen van een energielabel en zorgt bij verkoop vaak voor een hogere woningwaarde!

Onze makelaars helpen u natuurlijk vrijblijvend bij het aanvragen van een energielabel, en maken graag tijd vrij om een en ander nader toe te lichten.

Update 3 februari 2021: In verband met de onvoldoende beschikbaarheid van gekwalificieerde energieadviseurs wordt de advertentieverplichting opgeschort. Minister Ollongren schreef op 2 februari 2021 aan de Tweede Kamer:


"Sinds 1 januari 2021 bestaat de verplichting om reeds bij de verkoop/verhuur advertentie van een gebouw een geldig energielabel te vermelden t.o.v. de oude situatie waarin enkel indien er al een geldig label aanwezig was deze vermeld moest worden in de advertentie. De wachttijd voor het aanvragen van een label voorafgaand aan de transactie levert in de meeste gevallen geen probleem voor doorstroming op de woningmarkt op, omdat dit moment later in de tijd ligt. Voor de advertentie kan dit echter wel tot vertraging van de doorstroming in de woningmarkt leiden. Daarom werk ik een beleidsregel uit waarbij ik tot 1 juli 2021 geen gebruik maak van mijn bevoegdheid tot handhaven indien nog geen label aanwezig is in de advertentie voor gebouwen waarvoor nog geen geldig label aanwezig is. Indien er wel al een geldig label aanwezig is dient het label gewoon in de advertentie vermeld te worden. Hierdoor zal er meer tijd zijn van het moment van te koop zetten tot transactie om een energielabel aan te vragen. De beleidsregel zal op korte termijn worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Zie hier nader.
 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring