Mijn favorieten

Een schat in uw nieuwe achtertuin, hoe zit dat juridisch?

Het zal u maar overkomen. U heeft een nieuwe woning gekocht en bij het herinrichten van de tuin komt u een schat tegen. Een Amerikaans stel overkwam het in Californië. De zeldzame munten die zij opgroeven in de achtertuin, bleken maar liefst 10 miljoen dollar waard te zijn. De Amerikanen mochten de schat houden, en verkochten hem vrijwel meteen. Ook dichter bij huis gebeurt het nog wel eens: zo werd in Nederland onlangs een goudschat opgegraven in Lienden. Stel nu dat het u overkomt: u vindt een schat. Hoe zit dat juridisch?

Schatvinden

Een schat

Wat is een schat eigenlijk? Beelden van een kist met daaruit puilend goudstaven, juwelen en munten komen voor ogen. Volgens de wet dient een schat aan drie kenmerken te voldoen:
  1. Het is een zaak van waarde. (De oude Gooi- en Eemlander die achter de keukenkast tevoorschijn komt is volgens de wet nooit een schat – hoe leuk die oude krantenartikelen ook kunnen zijn!)
  2. De eigenaar van de zaak kan niet meer worden getraceerd. (Als blijkt dat de zaak aan de vorige eigenaar van de woning toebehoort moet die eigenaar zijn eigendom natuurlijk terugkrijgen.)
  3. Dat de eigenaar niet meer getraceerd kan worden moet komen doordat de zaak ‘zolang’ verborgen is geweest.
Aan de hand van deze drie criteria kunnen we dus vaststellen wat juridisch gezien een schat is. Nu we dat weten is de vraag wat u volgens de wet moet doen als u zo’n schat vindt.

Een schat gevonden, wat nu?

Wanneer de schat gevonden is, dient de vinder met ‘bekwame spoed’ de schat te melden bij de gemeente. De gemeente zal vervolgens controleren of de eigenaar inderdaad onmogelijk getraceerd kan worden. Mocht dat het geval zijn, dan mag u zichzelf een echte geluksvogel noemen. Het eigendom van de schat komt toe aan twee personen; degene die de schat gevonden heeft, en degene in wiens (on)roerende zaak de schat is gevonden. Beide worden voor 50% eigenaar. Vindt u de schat in uw eigen achtertuin, dan wordt u dus 100% eigenaar van de schat. Vindt iemand anders de schat in uw achtertuin, dan zal u het eigendom dus met deze vinder delen.

Op deze situatie zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld ingeval van erfpacht waarbij niet de grondeigenaar en de vinder, maar de erfpachter en de vinder eigenaar worden, maar al met al zit het vinden van een schat juridisch niet al te ingewikkeld in elkaar. In de feitelijke wereld is schatvinden echter een stuk lastiger; de kans dat u in uw nieuwe achtertuin blikken vol goudstukken zal vinden is niet al te groot. Maar mocht het u gebeuren, dan weet u in ieder geval hoe het juridisch zit.

mr. G. Eerenberg
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring